2014. január 1., szerda

SooMin műve - The First Snow


Minah a szokásos tempójában lép be az otthonától csak pár percnyire lévő rendőrkapitányságra, majd ott saját irodájába. Mint általában, ezen a csütörtökön is nagy kupac papír várja asztalán.
Leadott jegyzőkönyvek, döglött akták, illetve a kapitányság számlái. Mit is várhatna, ha egyszer Ő a főkapitány helyettese, és a főkapitány épp téli pihenőjét tölti külföldön?
Fél óra adminisztráció után az asztalán lévő telefon hangos csörgésbe kezd. Egy idős hölgy remegő hangja zúg a vonal túlsó feléről. Az idős néni rémülve meséli, mit fedezett fel szomszédja lakásában.
A hölgynek feltűnt, hogy egyetemista szomszédja már napok óta nem sétált a környéken, így benézett az ablakán. A lány vérbe fagyva feküdt nappalija szőnyegén, testét csak egy törölköző takarta, így a hölgy azonnal hívta a rendőrséget.
Minah azonnal összehív három helyszínelőt, és maga is a helyszínre siet. Szerszámokkal pillanatok alatt bejutnak a zárt ajtón, és körülnéznek a házban. A nő a szőnyeg közepén fekszik, a hasán. Torkát láthatóan átvágták, majd, miután holttestét átfordítják, észreveszik, hogy hasát is meglőtték. Az egyik helyszínelő végigjárva a lakást, kijárat után kutatva. Az ablakokat is megnézi, azonban azok mindegyike csak belülről zárható, de az ajtók mindegyike is zárva van.
Minah három lehetőséget lát: az elkövetőnek van kulcsa a házhoz, az elkövető ellopta a lány kulcsait, vagy a lány követett el öngyilkosságot. Miután az egész házat végignézik, az utolsó két lehetőséget ki is zárják. Megtalálják a lány kulcsait, a test körül viszont semmilyen lőfegyvert vagy vágóeszközt sem találtak. A fürdőszobában gyantát és körömcsipeszt találnak, így arra következtetnek, a nő épp zuhanyzáskor került szembe gyilkosával. A szobájában nyitott tankönyveket, lejátszója előtt Haydn, Bach, Mozart és egyéb klasszikusok szerzeményeit találják. A lány tehát sokat törődött tanulmányaival.
A rendőrséget értesítő hölgyet kikérdezik, így szereznek némi információt a lányról: Yang Liu, huszonkét éves orvostanhallgató a közeli főiskolán. Megbízható, segítőkész, mindig derűs és kedves lányként ismerték. Ritkán látták férfival otthona közül, és a napi gyakoriságú beszélgetéseik alatt sem említette a lány egy szomszédnak sem, hogy párkapcsolata lenne. Utoljára egy szőke, magas fiút láttak otthonánál, akit a lány barátjaként ismertek. A hölgy nem tudta a fiú nevét, azonban a többi szomszéd kikérdezésekor sikerül kideríteni, ki is a szóban forgó személy, kit is tarthatnak fent gyanúsítottként. A fiú Huang ZiTao, egy fiúbanda tagja, Liu jó barátja.
Amint a kapitányságra érnek, Minah kideríti a fiú ügynökségének címét és egyik társával azonnal odasiet. A portásnak elmondja érkezésük célját, aki így készségesen elvezeti Őket egy teremig, ahol vagy egy tucat tinédzser fiú táncol. Azonnal abbahagyják a koreográfiát, egyikük pedig leállítja a zenét.
A nő hangja határozottan zendül fel a terem csendjében.
-Melyikőtök Huang ZiTao? - tartja maga előtt fekete mappáját, melyben az ügy adatai találhatók.
-É-én vagyok. - hajol meg, miközben remegő hangon válaszol a tisztnek. - Valami baj történt?
-Kérem, fáradjon velünk. Yang Liuval kapcsolatban szeretnénk feltenni néhány kérdést.
ZiTao szemei azonnal nagyra nőnek a lány neve hallatán. Elnézést kér társaitól és készségesen követi a rendőröket. Már az autóban folyamatosan kérdez a lányról, ám a rendőrök még nem árulnak el neki semmit. A kihallgatás során minden apró részletre rákérdeznek, és ellenőrzik Tao alibijét.
Mivel kamerák felvételeivel is biztosítani tudják, a fiú egész este próbált, hamar elengedik.
Tao azonban nem képes megnyugodni. Nem tudja elfogadni, hogy kedves barátja már nincs többé.
Nap, mint nap bejár a kapitányságra, és az üggyel kapcsolatban érdeklődik, amiben csak tud, segít.
Minaht azonban kezdi idegesíteni a folyton nyakán lógó fiú. Többször kéri, ne akadályozza a nyomozást, és azt is megígéri, értesítik, amint valamit megtudnak. Tao mégis minden nap bejár. Talán már nem is főleg azért, mert a nyomozásra kíváncsi, inkább csak látni akarja a helyettest. Van, hogy süteményt visz be a nőnek, van, hogy egy csomag zselés szaloncukorral de az is előfordul, hogy egy doboz csokival érkezik.
Minah, akármennyire is próbálja leplezni, vonzódni kezd a fiú iránt. Próbálja szétválasztani érzelmeit és munkáját, azonban a fiú mindennapi látogatásai ezt csak megnehezítik. Megpróbál mindent megtenni, hogy kiderítse, ki ölte meg az egyetemistát, mivel abban reménykedik, ZiTao így nem jár többet a kapitányságra. Hogy ZiTao kilép az életéből, és nem bolygatja tovább érzelmeit.
Napról napra egyre több bizonyíték kerül elő, míg egy nem várt telefon révén eljutnak Ahn
Jungminhez, egy elektronikai cég alkalmazottjához. Ahogy egyre többször kihallgatják, rájönnek, mennyire aberrált a férfi, és lassanként sikerül megtörniük. A férfi bevallja, többször is járt a lánynál, hogy annak televízióját megszerelje. Nagyon megtetszett neki a lány, és szexuális kapcsolatot akart létesíteni vele, azonban Liu ezt visszautasította. A férfi így ellopta kulcsait, és lemásoltatta, majd még aznap visszajuttatta hozzá, úgy beállítva a helyzetet, mintha Liu csak elejtette volna azt a bejáratához vezető járdán. Azon a bizonyos keddi estén bement a lány lakásába és újra megpróbált kapcsolatot létesíteni vele. Mivel a lány ekkor is ellenkezett, hasba lőtte, ám mivel Liu nem halt meg azonnal, fogott egy konyhakést és elvágta a torkát. A férfit letartóztatták.
Minah sorra telefonál a család minden tagjának, hogy értesítse őket a szomorú hír körülményeiről.
Kinéz az ablakon, és szomorúság ül ki arcára, ahogy meglátja az év első hópelyheit. December huszonnegyedikén ilyen tényt kell közölnie a családtagokkal. Utolsóként felhívja ZiTaot, félve, mi is lesz most a fiúval. Látja még vajon? Vagy tényleg eltűnik? Már nem is tudja, mit akar.
- Mondd csak, nem lenne kedved eljönni velem valahova? - kérdezi gyorsan a fiú, mielőtt Minah bontaná a vonalat. A lány elgondolkodik. Mit is akar valójában? Egyáltalán nem biztos az érzelmeiben.
Be kell vallania, valami erősen köti a fiúhoz, de nem tudja, pontosan mi is. Talán csak aggódik miatta? Vagy megsajnálta? Esetleg előfordulhat, hogy megtetszett neki a karikás szemű kínai rapper?
Egyáltalán nem tudja, mit akar, ám mégis belemegy egy találkozóba. Megbeszélik, hogy a város főterén találkoznak este tízkor, aztán eldöntik, hova is menjenek pontosan.
Mindketten izgatottan készülődnek. Nem is lehet eldönteni, melyikük izgul jobban. Tao, aki meg akarja hódítani a nála három évvel idősebb nőt, vagy Minah, aki úgy gondolja, ez a találkozás kell, hogy tisztázza magában érzelmeit? Nem tudhatjuk. Ami biztos, hogy mindketten ott vannak a téren, pontban tízkor, mindketten zavarban vannak, és mindkettejüket átjárja a karácsony szelleme. Leülnek egy standhoz, és megisznak egy forró, citromos teát, közben pedig beszélgetnek. Fél órán keresztül fel sem állnak onnan, csak akkor, mikor az eladók megkérik őket, most már menjenek, ugyanis szeretnének bezárni. A pár elsétál a nő lakására, és ott folytatják a beszélgetést, ünneplést.
Mire a Nap elindul újabb útjára, már friss szerelmespárként ölelik egymást.
Ez a karácsony mindenkinek mást jelentett. Van, akinek az elmúlást, van, akinek egy új élet kezdetét jelenti. Van, aki elveszítette szerettét, van, aki egy új ember szeretetét élvezheti. Azonban az biztos, hogy ez a bizonyos december huszonnegyedike mindenki számára megnyugvást jelentett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése